Ma, szeptember 7-én, Kéthly Anna halálának évfordulóján csendes megemlékezést tartunk az Új Köztemető 300-as parcellájában, Kéthly Anna sírjánál. A megemlékezők egy szál vörös szegfűt helyeznek el a síron. 

A megemlékezés előtti sajtó tájékoztatón Torzsa Sándor a Societas budapesti elnöke elmondta: "Idén van Kéthly Anna születésének 120. évfordulója. Fontosnak tartjuk az évfordulóra való méltó megemlékezést. A Societas Budapest ezért ezt az évet Kéthly-emlékévnek tekinti. Fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét a XX. század legnagyobb magyar női politikusára, az általa képviselt értékekre, a politikában elért eredményeire. Fontos, hogy Kéthly Anna ne pusztán egy bekezdést jelentsen a történelemkönyvben. Szeretnénk, hogy értékei és következetessége a mindennapi életben valós és követendő példává, értékrenddé váljon. Ennek érdekében a Societas Budapest létrehozott egy emlékblogot a kethly.blog.hu címen, melyben Kéthly Anna munkásságát és az emlékév megemlékezéseit mutatjuk be. Kezdeményeztünk egy jelvény-mozgalmat, amellyel fel akarjuk hívni a figyelmet az évfordulóra és Kéthly Annára. Tagjainkkal és szimpatizánsainkkal együtt 2009. november 16-ig, Kéthly Anna születésnapjáig hordjuk ezt a jelvényt." Ezt Komássy Ákos, országgyűlési képviselőjelölt azzal egészítette ki: "Kéthly Anna a magyar szociáldemokrácia emblematikus arca. Országgyűlési képviselő, meghatározó pártpolitikus, majd a forradalmi Nagy Imre kormány államminisztere volt. Magyarország és a magyar baloldal XX. századi történelmének sorait úgy írta, hogy azt az idő múlásával egyre nagyobb tisztelet övezi. Szerintünk ez így van rendjén. Kéthly Anna ugyanis az a szociáldemokrata, aki következetesen kiállt értékei, meggyőződése mellett. Eltökélten küzdött a jobboldali diktatúra, majd a kommunista diktatúra ellen. Elítélte a zsidótörvényeket, - például 1938-as parlamenti beszédében – és aktívan részt vett az ’56-os forradalom során a szociáldemokrata párt újjászervezésében.
Meggyőződésünk, hogy a magyar baloldali politika gyökere a Kéthly Anna fémjelezte mértéktartó, minden önkényuralmat elítélő szociáldemokráciában nyugszik. Ezért tartjuk különösen fontos feladatunknak, hogy emlékévvel tisztelegjünk Kéthly Anna előtt. A mai magyar politikában is a baloldalt a Kéthly Annára jellemző mértéktartás, higgadt, ésszerű, eredményes politizálás jellemzi. Ezért lépünk fel minden kirekesztő, szélsőséges és a demokráciát romboló politika ellen. Mert Kéthly Anna szavaival egyetértünk: „Minden valóban demokratikus érzésű emberben meg kell erősödnie annak a tudatnak, hogy a demokrácia bajait csak a demokrácia eszközével tudjuk megoldani.” (1946) "

A Kéthly sírjához egyedül a Societas Budapest látogatott el.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kethly.blog.hu/api/trackback/id/tr901367184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása